PPC Média Backstage – Ezek a robotok dolgoznak a PPC kampányainkon

Szerző: Somlóvári Attila | Google Ads Blog | 2020.11.04.

PPC Média Backstage – Ezek a fejlesztéseink dolgoznak ügyfeleink a PPC kampányain

Biztonság és hatékonyság. Ez a két szó leírja azt, amiért számtalan munkaórát és energiát áldozunk annak érdekében, hogy partnereink Google Ads és egyéb PPC kampányai stabilan a maximumon teljesítsenek.

Olyan eszközöket fejlesztünk, amelyek részben a transzparenciát növelik, részben a hatékonyságot fokozzák, és nem utolsó sorban a mi munkánkat segítik azzal, hogy éjjel-nappal figyelik az algoritmusok a hirdetői fiókokat és azonnal jelzik, ha valami nem oké.

A teljesség igénye nélkül bemutatok néhány, nálunk hétköznapivá vált eszközt, amelyek ügyfeleink PPC kampányait támogatják, ámbár szükség esetén egyedileg is igyekszünk fejleszteni & megfelelni az elvárásoknak.

Scriptek

 • Kampány költségek folyamatos monitorozása. Ez a scriptünk figyeli a hirdetői fiókok és a kampányok költését. Teszi ezt egyrészt azért, hogy ne költsön túl egy kampány se, másrészt azért, hogy el legyen költve az a büdzsé, amit partnerünkkel leegyeztettünk. Amennyiben a terv szerinti költésektől eltér a valós költés, úgy jelzi nekünk a rendszer az differenciát, illetve azt is, hogy min kell állítani annak érdekében, hogy a kívánalmaknak megfelelő legyen a kampányok költése.
 • 404-es hiba és Out of Stock ellenőrzés. A programkód azt figyeli, hogy létezik-e az az oldal, amelyet a hirdetés, vagy a sitelink bővítmény végső URL-ének választottunk. Mondani sem kell, hogy ez mekkora segítség, ha leáll egy weboldal valami miatt, de láttunk olyat is, hogy a fejlesztő módosított az URL-ekben anélkül, hogy ezt kommunikálta volna. Minden esetben azonnal értesítést kapunk, hogy hoppá baj van a landoló oldallal. Ugyanez a script figyeli azt is, hogy egy adott termék elérhető-e a webáruházban, vagy épp kifogyott és nem rendelhető, de akkor is bizonyított már, amikor az ügyfél eltávolította a terméket és elfelejtette ezt az apróságot jelezni nekünk. Ez a script nagy szortimentű webshopoknál kifejezetten gyakran hasznosnak bizonyult a múltban.
ppcmedia-404-hiba-ellenorzes
 • Hirdetések megjelenítésének figyelése. Ez a fejlesztés nemcsak akkor küld azonnali figyelmeztetést nekünk, ha nulla megjelenése van valami miatt egy kampánynak, hanem akkor is, ha csökkenő tendenciát mutat. Az utolsó néhány nap mintáiból dolgozik, így napi szintű tendenciát figyelünk vele.
 • Konverziók számának figyelése. Ez esetben megadjuk adott időre vonatkozóan – persze Google Ads, Facebook, stb. fiókonként – , hogy mi az elvárt konverziós mennyiség, és ha nem teljesül, akkor bizony jön az értesítés a rendszertől. Ilyenkor a legrövidebb idő alatt megnézzük, hogy mi az oka ennek, és a szükséges változtatásokat azon nyomban eszközöljük a kampányokon. Ez különösen jó arra az esetre, amikor a weboldal megújul és a fejlesztő elfelejti a konverziókövető kódot betenni a köszönő oldalba.
konverzio-ellenorzes-ppcmedia
 • Display és videóhirdetések állapota. Amikor új hirdetést készítünk a Display vagy Videó kampányban, akkor email értesítést kapunk, miután jóváhagyta vagy éppen elutasította a Google a hirdetést. Ez különösen Black Friday és karácsonyi időszakban nagyon hasznos, mert napokig vagy akár hetekig ellenőrzés alatt állhat a hirdetés és nem szükséges óránként manuálisan figyelnünk, hogy mikor kerül jóváhagyásra.

Automatikus szabályok

A következő szabályok bármelyik Google Ads kampánykezelőnek elérhetőek, most csak kiemelek néhányat, amelyek használata nekünk már sokszor segítségünkre volt:

 • Időzítés. Kampányok, hirdetések indítása – leállítása, vagyis időzítése a feladata. Ez jól jött például abban az esetben, amikor hétvégi vagy időszakos akciója volt a partnerünknek. Nem kellett egyikünknek sem éjszaka számítógép előtt gubbasztani, hogy induljanak/leálljanak a kampányok 🙂
Google-ads-szabály-ppcmedia
 • Megjelenítési arányok optimalizálása. Ki ne hallotta volna azt a kérést, hogy „Első akarok lenni!”, vagy „Mindig elöl akarok megjelenni!” Ez a szabály segít a CPC  ajánlatok oly módú változtatását, hogy a hirdetési pozíciók ezeknek a kéréseknek megfeleljenek. PS.: Véleményem szerint Brand kampány esetén szinte kötelező 100%-ban, top pozícióban megjelenni, annak érdekében, hogyha valaki „ránk hirdet”, azaz a mi cégnevünk, márkanevünkre történő kereséskor jelenik meghirdetése, akkor mi legyünk az elsők és ne az utolsó pillanatban halássza el a konkurencia a legértékesebb látogatót az orrunk elől.
 • Elhelyezés kizárás. Amikor egy display kampány adott elhelyezése (vagyis az a weboldal, ahol a hirdetés megjelent) különböző feltételek alapján nem jól teljesít, akkor azt leállítja a szabály. Mivel ebből több millió lehet, érdemes automatizálni.
 • Bármi. De tényleg bármi. Számtalan szabályt lehet létrehozni a Google Ads rendszerében, amit célszerű is kihasználni a jobb megtérülés érdekében.

Mély víz – Google Ads API

API esetében konkrétan a Google Ads vagy épp a Facebook Ads szerverrel kommunikálunk. Adatokat kérünk le, és ha kell, adatokat és módosításokat töltünk fel. Így tudunk akár gyorsan és transzparensen riportálni, vagy épp automatikusan tömeges műveleteket létrehozni.

 • Hirdetések testreszabása. Azokban az esetekben, amikor nem tudunk futtatni shopping hirdetést, csak hagyományos keresési hirdetést, viszont azt nagy tételben, akkor jól jön ez a fejlesztés: A partnerünktől kapott adatbázisból gyorsan felépíthető több ezer-tízezer teljesen testreszabott hirdetés. Alap dolognak számít, hogyha változik a készlet, vagy bármilyen más paraméter (cikkszám, landoló oldal, ár, garancia, kiszerelés, méret, vagy egyéb paraméterek), akkor az is automatikusan és szinte azonnal módosul a hirdetésekben.
 • Jelentések készítése. Egy gombnyomással generálunk több oldalas jelentéseket magyarul, angolul, németül, ahol laikus döntéshozók számára is értelmezhető módon, magyarázattal együtt kerülnek feltüntetésre valamennyi általunk kezelt hirdetési rendszerből az adatok. Ha ügyfelünk leszel, ezzel biztosan találkozni fogsz. Ide tartozik még, hogy kampánycímkézést használva arra is van lehetőség nálunk, hogy egy hirdetői fiókban futó, bizonyos témához kapcsolódó kampányokról külön-külön riportáljunk. Anno jól jött volna ez nekünk, amikor a MOL Zrt.-nek egyszerre 10-12 témájú projektjére futott hirdetés egy Google Ads fiókból és külön-külön kellett riportálni az eredményekről.
 • Azonnali statisztikák a weboldalunkon. Ez az eszköz a ppcmedia.hu domainen érhető el és hozzáférést biztosítunk valamennyi ügyfelünknek. A lényege, hogy belépést követően, bárki pár gombnyomással le tud kérni testre szabott adatokat a hirdetői fiókjából. Hasznos, egyszerű és nagyszerű fejlesztés, különösen, ha egy megbeszélés közepén kell azonnal információ a kampányokról, hirdetések teljesítményéről.
ppc-media-gyors-riport
 • Időmérő. Az időmérő alkalmazásunkat magunknak fejlesztettük, mert nem találtunk olyat a piacon, ami teljesen lefedné a számunkra fontos funkciókat. Segítségével látjuk, hogy ki, mikor, mivel foglalkozik, illetve, hogy melyik ügyfelünkbe mennyi energiát fektetünk bele. Segítségével egyből kirajzolódik, ha valami „hiba van a rendszerben”, de akkor is jól jött, amikor egyszer kérésre tételesen be kellett mutatnunk mennyi munkával járt a kért feladat elvégzése. Ez csak egy gombnyomás nekünk.
PPC-Media-irdomero-alkalmazas
 • Kampányterv export. Nem indulhat el kampány anélkül, hogy azt a megbízónk jóvá nem hagyta volna. Ekkor nincs szükség arra, hogy kevésbé emészthető Google Ads Editor html exportját, vagy a webes felület pdf, esetleg Excel exportját használjuk. Ez mind jóformán használhatatlan, időigényes az áttekintése. Egy kellemesebb formába öntött, saját rendszer által létrehozott pdf kerül exportálásra oly módon, hogy azt ténylég bárki megértse és jóvá tudja hagyni percek alatt.
 • Számlázás. Nem szeretünk hibázni, se késni a számlával. Számláink mind automatikusan kerülnek kiállításra, egy saját fejlesztésű interface segítségével, ami kommunikál a hirdetési szerverekkel és a számlázz.hu-val egyaránt.

Az ügynökség fejlődése során a múltban egy bizonyos szint felett az ilyen házon belüli fejlesztések nélkülözhetetlennek bizonyulnak, mert a kampányok száma és az elvárt eredmények olyan méreteket öltöttek, amelyeket biztonsággal nehéz lenne elérni és fenntartani, ha csak „hagyományosan” – manuálisan kezelnénk a kampányokat. Ezeknek az automatizmusoknak köszönhetően felszabadult időt arra tudjuk fordítani, hogy a meglévő ügyfelek kampány stratégiáját átgondoljuk, új ötleteket dobjunk be vagy a landoló oldalt átnézzük és azt javaslatainkkal tovább optimalizáljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük