Felhasználói élmény

Felhasználói élmény (user experience) röviden UX a felhasználó azon érzéseinek összessége, amit egy weboldal, alkalmazás használata közben tapasztal, érez. A felhasználói élményt számos tényező együttese határozza meg.
Egyik ilyen tényező például a weboldal sebessége: ha egy weboldal lassan tölt be, sokára reagál a felhasználó utasításaira, akkor a fogyasztók hamar el fogják hagyni az adott webhelyet.
Az oldal technikai használhatósága is rendkívül fontos. Ha valamit nem lehet használni vagy nem jól, akkor az nem fog jó fogyasztói élményt nyújtani.
Az oldal navigálhatósága is lényeges, azaz minden releváns információ könnyedén elérhető legyen az oldalon.
A következő tényező a weboldal hasznossága. Ha a website-ot nem találják informatívnak, nem nyújt megoldást a felhasználók problémáira, akkor a fogyasztók nem fognak az oldalra látogatni.
Végül egy weboldal esetében az oldal megbízhatósága is számottevő. Ha egy webhely nem biztonságos, akkor a felhasználók nem adják meg személyes adataikat, nem regisztrálnak és nem konvertálnak az adott felületen.
A felhasználói élmény meghatározza a pay per click (PPC) hirdetések sikerességét is. Lehet bármilyen jó egy hirdetés, ha az oldalra irányított potenciális ügyfelek csalódnak, vagy nem találják kielégítőnek az adott webhely tartalmát. Ebben az esetben ugyanis konvertálás nélkül elhagyják azt. Tehát egy népszerű website, webshop üzemeltetéséhez elengedhetetlenül fontos költeni a UX biztosítására is.

 

Vissza a fogalomtárba | Vissza a főoldalra