PPC Media / Google Ads Blog / AdWords kérdések egy egyetemista tollából
„Tisztelt PPC Media!

 

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatója vagyok, és azért fordulok Önökhöz, mert a szakdolgozatom témája a PPC marketing a gyakorlatban, és Önök elismert keresőmarketing szakemberek.

 

Ha hajlandóak lennének pár kérdésemre válaszolni egy adott szektorról, akkor az általam már lefuttatott kampány elemzése előtti bevezető elméleti fejezetben, hivatkoznék az Önök által közölt válaszokra. Számomra ez nagyon nagy segítség lenne, és a dolgozatom minőségét és hitelességét is nagy mértékben növelné. 

 

Válaszukat előre is köszönöm.

 

Üdvözlettel,
T. Tamás”
 

Lássuk a kérdéseket:
 

1. Ön szerint mennyire fontos szerepet tölt be egy fotós vállalkozás kommunikációjában az online felületeken történő kommunikáció?

Minden vállalkozás életében fontos ma már az online jelenlét. Erre a legjobb a példa, hogy ma a megkérdezett emberek 96%-a könnyen elél mikrosütő nélkül több mint egy hónapig, de ugyan ez a mennyiségű ember nem képes egy hétnél tovább „létezni” internet nélkül. (Forrás: Google kutatás) Teljesen átszövi az emberek életét ma már az internet, pláne, ha egy terméket szeretnének vásárolni, vagy szolgáltatást kívánnak igénybe venni, akkor túlnyomórészt az interneten tájékozódnak előtte. Ennek megfelelően egy fotós ügyfélszerzésének is a legfontosabb pillére ma már az online kommunikáció.
 

2. Az online marketingkommunikációban melyik eszköz a legfontosabb egy ilyen vállalkozásnak?

Igazából 2-3 ilyen eszköz szerepel a repertoárban, amelyeknek az együttes használata nyújtja a leghatékonyabb megoldást: 1, Webhely, amit meghirdetünk, ez mindennek az alapja; 2, Fizetett keresőhirdetés, ami a releváns látogatókat hozza az oldalra; 3, A Fotós szakmában gyakori és hatékony eszköz még a FaceBook-on történő kommunikáció, ahova a legkönnyebb referenciákat feltölteni. (ne felejtsük el, a referenciák adják el a terméket/szolgáltatást és építik a bizalmat, ami hatalmas szerepet játszik az online vásárlás döntéshozatalában.)
 

3. Mennyire jellemző erre a szektorra a fizetett keresőhirdetés használata?

Viszonylag sokan használják már, de általában kampány szerűen, például, hogy az esküvői szezonra szerezzenek ügyfeleket, így már tél végétől nyár elejéig futtatnak ilyen hirdetéseket.
 

4. Mennyire lehet hatékony egy PPC kampány ebben a szektorban?

A PPC kampányoknak a hatékonysága szektortól függetlenül megkérdőjelezhetetlen. Ez ma a világon talán a leghatékonyabb reklámozási forma, hiszen csak azok az emberek keresnek meg minket – találnak ránk, akik kifejezetten a mi termékünk iránt érdeklődnek. Mondok egy példát: Hagyományos reklámozás esetében (tv, rádió, plakát, szórólap): Szóval van 1000db szórólapunk, aminek darabja kb. 20Ft-ba került. Ezt a szórólap mennyiséget a városban szétszórjuk és reménykedünk egy-két ügyfél megjelenésében. Ezzel szemben úgy tudnám szemléltetni a keresőhirdetéseket, hogy: kezünkben van az 1000db szórólap és velünk szemben áll 1000 ember, akik tudják mivel foglalkozunk és mindenki akar a szórólapunkból, mert az általunk kínált szolgáltatást kívánnak igénybe venni. (Nem nehéz eldönteni melyik lesz hatékonyabb ugyan azon az áron. – és valóban akár jóval 20Ft alatt is hozatunk ilyen érdeklődő és releváns látogatókat a webhelyünkre.)
 

5. Ajánlaná-e a fizetett keresőhirdetés használatát egy fotósnak? Miért?

Természetesen igen! Igazából mindenkinek ajánlom, mert gyors, hatékony, pontos, optimalizálható így rövid idő alatt megtérülővé varázsolható a gépezet, ami után nem az lesz a hirdető kérdése, hogy: Mennyibe fog ez nekem kerülni? hanem hogy: Mennyit tudok még itt elkölteni? – hiszen termel
 

6. Ön szerint mi lehet az átlagos átkattintási költség ebben a szektorban?

Ezt nehéz megjósolni, mert függ a pillanatnyi hirdetői versenytől és a meghirdetett weboldaltól, valamint, hogy mennyire jól van elkészítve a kampány, milyen a fiók, vagy az adott kulcsszó múltbéli teljesítménye… stb. Ezért nem olyan egyszerű ezt megsaccolni sem. Ugyan azt a kattintást el tudjuk hozni egy jó minőségi-mutatóval 20ft-ért, de ha valami nem stimmel, akkor akár fizethetünk 100Ft-ot is. (A hirdetések rangsorolásánál a rendszer összeszorozza a minőségi mutatót az általunk megajánlott maximális kattintási összeggel és a kapott érték alapján rangsorolja a rendszer a hirdetéseket. Tehát egy jó minőségi mutatóval bíró kulcsszó esetében jóval kevesebbet kell fizetnünk egy adott pozícióért – látogatóért.)
 

7. Mekkora lehet az a havi büdzsé, amit még magas hatásfokkal el lehet költeni Google AdWords hirdetésre egy fotózással kapcsolatos kampányban (esküvői fotózás, stb.)?

Ezt másképp kell nézni: Minél többet költünk az elején, annál gyorsabban jönnek az adatok, annál jobb/gyorsabb a mintavételezés, ami alapján optimalizálni lehet a kampányt. Sokan úgy indulnak neki, hogy költsünk csak 50.000Ft-ot az első hónapban, hogy megnézzük… De akkor csak egy hónap után tudunk optimalizálni, ami idő alatt nem feltétlen termel a rendszer olyan sok bevételt, de neki a havidíjakat, a rezsiköltségeket, béreket stb. fizetni kell. Ha úgy is elkölt valamennyi pénzt az elején, akkor ezt tegyük minél gyorsabban (persze ésszerűen), hogy már pár nap után tudjunk optimalizálni. Tudomásul kell venni, hogy ez elején elköltött pénz befektetés a későbbi megtérülésbe. Tehát a minimum az pénztálca-függő, a plafon meg a keresések, vagy a Display hálózati megjelenések száma. Szóval válaszolva a kérdésre, minél többet költünk, egy szakember kezében, annál gyorsabb lehet a kampány hatásfokának növekedése.
 

8. Melyek a legfontosabb hirdetéscsoportok egy fotózás témakörben futtatott kampányban?

Fontos az, ami a hirdetőnek fontos. Nincs általános fontossággal bíró hirdetéscsoport. Ha esküvői fotózást kíván eladni, akkor az, ha épületfotózást, akkor az. Kinek mi. A kampányokat is ennek megfelelően kell létrehozni.
 

9. Ön szerint a keresési volument tekintve mennyire lehetnek népszerűek a csoportokban alkalmazott kulcsszavak? Más szektorok kulcsszavainak keresési volumenéhez viszonyítva a fotós szektor kulcsszavai mennyire népszerűek?

Mindenképpen meg kell találni valamennyi témába vágó kulcsszót, hogy azokat különböző módon betegyük egy hirdetéscsoportba, hogy lefedjük a legrelevánsabb kereséseket és elhozzuk a webhelyünkre a legjobb látogatókat. Az, hogy mekkora volumene lehet egy hirdetéscsoportnak, az annak a kialakításától is függ. De például az „esküvői fotózás” kulcsszóra havonta átlagosan 12.100 rákeresés van Magyarországon, az esküvői fotó”-ra 14.800, viszont a „hitel”, vagy a „fogyókúra” kulcsszavakra meg 300.000 feletti a havi keresések száma. Persze vannak olyan kifejezések is, amire annyira alacsony a rákeresések száma, hogy nem is kapunk róla számadatot.
 

10. Ön szerint mit tartalmaz az ideális esküvői fotós kampány szöveg? Mennyire fontos a call to action?

Az esküvői fotózásnál általában nem az ár a legbefolyásolóbb tényező úgy gondolom. Ez egy feledhetetlen pillanat az ember életében, ahol inkább a minőség számít. Ebből kifolyólag én mindenképpen a referenciákat és tapasztalatot domborítanám ki!
A call to action nagyon fontos! Ha az átkattintási arányt veszem és sikerül belecsempészni egy hirdetésszövegbe, akkor akár több százalékpontot is javíthat a CTR-en. Ez azért van, mert az emberek szkennernek olvasás közben, és nem gondolnak át mindent. Ha oda az van írva, hogy „Klikk ide”, akkor egy részük tényleg oda is fog klikkelni.
 

11. Mekkora lehet a hirdetői verseny ebben a szegmensben?

A versenytárs weboldalak száma az esküvői fotózásra 590.000, ami közepesnek mondható, és konkrét hirdetők is akadnak jópáran. Én azt mondanám, hogy „erős közepes”.
 

12. Hány százalékos átkattintási arányt mondhatunk a keresési- és a tartalmi hálózatban ideálisnak?

Keresési hálózatnál 2% felet kis szódával már jónak mondható, de van olyan ügyfelünk ahol 20% körülit értünk el kampány szinten.
GDN hálózat esetében 0,2% – 0,4%, de a fejlődő és a pontos célzási megoldásoknak köszönhetően ez állandóan növekszik.
 

13. Egy fotózással kapcsolatos kampány esetében milyen tartalmat célszerű megjeleníteni a landing page-en?

A referenciákat mindenképpen, az árat- esetleg csomagajánlatokat, ajánlatkérési űrlapot és az sem árt, ha akár egy jobb oldali hasábban a fotósról írunk minimálisan egy arckép kíséretével.
 

14. Ön szerint mennyire általános a konverzió mérése ebben a szektorban?

Tapasztalatom az, hogy sajnos elég kevés esetben használják a konverziómérést, pedig ez az alapja annak, hogy a megtérülési ráta (ROI) tudatosan pozitívba váltson. Ez igaz minden szektorra. Exponenciálisan emelkedik a PPC hirdetéseket igénybe vevők száma, de úgy gondolom, még mindig gyerekcipőben jár ez a téma. Mostanra eljutottunk oda, hogy rengeteg weboldal van az interneten, és most kezdenek rájönni a webhely tulajdonosok, hogy mit ér vele, ha nincs releváns látogatottsága. A SEO egyre drágább, lassabb, nehezen térül meg, ezzel viszont akár 20 perc alatt eredményt lehet elérni.
A konverziómérés összességében csak kevés hirdető tudatáig jut el sajnos, és ez alól nem kivétel ez a szektor sem.